ismerteto_cikk_kep

Sokan nem tudják, hogy a fűtésrendszer tisztántartása ugyanolyan fontos feladat, mint a gázkazán vagy a cirkó rendszeres karbantartása.  Ellenkező esetben a rendszer csövei hamar eliszaposodhatnak, eltömődhetnek, ami keringési problémákhoz, a fűtés hatékonyságának rohamos csökkenéséhez vezet. Egy régi rendszerben történt kazáncsere után, az új kazán meghibásodása akár garanciavesztéssel is járhat, ugyanis egyre több gyártó írja elő a rendszer átmosását az új készülék üzembe helyezése előtt.

Ha a fűtésrendszerben lévő vizet vegyszeres úton nem kezelik, különféle szennyeződések rakódhatnak le a rendszer pontjain – a fűtőtestekben, a csövekben, a szivattyúkban egyaránt –,  és rövid határidőn belül jelentősen rontják a kazán és a rendszer hatásfokát, rosszabb esetben a kazán meghibásodását is okozhatják.

Ugyanez előfordulhat az újonnan létesített fűtési rendszerekben is. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az összeszerelés után – de még a kazán rendszerbe szerelése előtt – vegyszeres úton kezeljék az új fűtési rendszert, hiszen az új radiátorokban olaj, a vezetékrendszerben pedig folyasztószer-maradványok, forgács, fizikai szennyeződések találhatóak, a feltöltéshez használt vízben pedig biológiai szennyeződések és oldott sók, amik a tisztítás elmulasztása esetén később vízkő formájában válnak ki a kazán hőcserélőjében.

A radiátorok belsejében lévő olaj a meleg fűtővízben feloldódik, majd beleég a hőcserélőbe. Hideg vízzel szinte lehetetlen kimosni az olajat; bevált rossz szokás, hogy az új fűtésrendszert működtetik egy ideig, aztán fűtővizet cserélnek benne. Ezáltal a feltöltéshez használt fűtővízből kétszer válik ki a vízkő, és a leoldódott olaj egy része is ráég a hőcserélőre, ami csökkenti a rendszer hatékonyságát. A korróziós hatást elősegíti a feltöltéshez használt vízzel a rendszerbe juttatott oxigén és az elektrokémiai korrózió okozta szennyeződés-képződés.

Működés közben még a kifogástalanul megtervezett és kialakított fűtési rendszerekben is számolni kell oxigén bejutásával. Az oxigén viszont jelentős gondokat okozhat a rendszerben, ugyanúgy, mint a működés közben természetes folyamatként képződő iszaplerakódások. Az iszap eltávolítására az iszapleválasztók, míg a rendszerben lévő gázok, mikrobuborékok eltávolítására a levegőleválasztók szolgálnak. Ezek beépítése, a fűtésrendszer tisztítása és a vegyszeres vízkezelés hosszú távon biztosítja a rendszer üzembiztonságát, magas hatásfokát és alkotóelemeinek hosszú élettartamát.