Normál fali- és kondenzációs gázkazánok

normal_fali_cikk_kep02

Napjaink modern fali kazánjai, legyen az normál vagy pedig kondenzációs gázkazán, sokkal bonyolultabb és érzékenyebb készülékek, mint a régebbi gázkazánok, ezért kevésbé tűrik el a nem megfelelő vízoldali körülményeket. A kazánok szabályzószelepei jóval szűkebb vízcsatornákban működnek, így azok működését a bennük lévő szennyeződések igen hátrányosan befolyásolják.

 

 

Legérzékenyebb alkatrész a keringető szivattyú

Gázkazánok keringető szivattyúiban felhalmozódó szennyeződései

Gázkazánok keringető szivattyúiban felhalmozódó szennyeződései

A rendszer vizében sokféle szennyeződést találunk, úgy mint az összeszereléskor keletkezett törmeléket, a korrózió által létrejött, valamint a radiátorokból származó rozsdaiszapot. A kazán egyik legérzékenyebb része a rossz vízminőségre a keringető szivattyú. Legtöbbször ez az alkatrész hibásodik meg először a fűtővízben található szennyeződések miatt. A modern keringetőszivattyúk már könnyebbek, energiatakarékosabbak, és jóval kisebbek elődeiknél, ezért nehezebben is tűrik a vízben lévő törmelékeket.

A normál és kondenzációs kazánok hőcserélői rendkívül érzékenyek a bennük felhalmozódó szennyeződésekre, ami lehet rozsdaiszap vagy pedig vízkő. Mindkét szennyező anyag nagy hőterhelést, ezáltal hatásfok csökkenést és zajproblémákat okoz.